Blog 10 – Omgeving heeft invloed op onze ontwikkeling

Dat een gezicht ons informatie geeft weten we. Je kunt zeggen dat het gezicht de etalage is van ons innerlijk welbevinden en onze geest. Maar waar letten wij op wanneer wij naar iemand kijken? We kijken eerst naar het gezicht van de persoon. We proberen dan meteen met al onze zintuigen te achterhalen hoe de persoon is. Onze mimiek zorgt ervoor dat ons gezicht een open boek wordt. Niet iedereen kan zijn gezicht in de plooi houden, de zogenaamde “pokerface”. En toch spelen veel meer dingen een rol bij het analyseren.

Op uitnodiging van ANBOS heb ik een tour gemaakt door Nederland, om voor zijn leden een lezing te geven over Gelaatkunde. Wat zeer enthousiast ontvangen is. Schoonheidsspecialisten en huidspecialisten werken aan de buitenkant om van binnen een welvinden te geven. Een behandeling bij een schoonheidsspecialiste of huidspecialist doet wonderen voor eigen weldaad. We herkennen het wel stress, drukte en zorgen kunnen ervoor zorgen dat je huid er niet optimaal uit ziet. Met make-up maar ook met plastische chirurgie kan veel ongenoegen en ontevredenheid recht gezet worden. We hebben de neiging om iets te manipuleren of iets naar voren te halen wat je meer van jezelf wilt laten zien. Dit wil niet zeggen dat, door een chirurgische ingreep de persoon meteen meer zelfvertrouwen kan krijgen, maar het kan zeker het innerlijk welbevinden op een positieve manier beïnvloeden. Zo kan een persoon ook zijn persoonlijkheid richten naar de buitenwereld. Je werk, je omgeving maar ook jij zelf kan ervoor zorgen dat je meer van jezelf eist dan dat je aan kunt. Ongenoegen en frustraties komen naar boven omdat je overwerkt bent en teveel op je tenen heb moeten lopen. Vaak is het makkelijker gezegd dan gedaan, negatieve gedachten en alles wat je afremt loslaten.

Onze omgeving heeft invloed op onze ontwikkeling

Zoals in het vorige artikel beschreven, zijn de talenten je specifieke persoonlijke karaktereigenschappen.

Een persoonlijke analyse brengt in kaart wat je aan natuurlijke talenten in huis hebt. Deze talenten zijn je drijfveren en komen voort uit jouw persoonlijkheid. Je talenten vertellen hoe jij je activiteiten vorm geeft. Inzichten in jezelf zorgen ervoor dat je je eigen talenten optimaal kunt inzetten. Door de bewustwording leer je ook om in je eigen kracht te staan en je te profileren. Een persoonlijke karakteranalyse maakt zichtbaar wat belangrijk is voor je en hoe je de talenten in kunt zetten voor jouw doelen of werk, zodat je voor jezelf een ideale werkomgeving kan creëren.

In onze samenleving hebben we geleerd om ons aan te passen. We hebben de neiging om ons aan elkaar te spiegelen. Het spiegelen heeft een grote invloed op hoe we ons ontwikkelen. Het voorbeeld van onze ouders is in onze opvoeding belangrijk. Als baby doen we onze ouders na in mimiek, daarna in handelen en spreken. Dit samenspel van spiegelen en matchen geeft ons houvast en zekerheid maar ook het gevoel dat het zo hoort. In gesprekstechnieken wordt er geleerd om via onze houding te matchen, dit geeft een gevoel van samenhorigheid, het gevoel van we zitten op een lijn met haar of hem en hoe we de ander moeten benaderen. Daar gebruiken we zeker niet alleen onze ogen voor.

Door de jaren ervaring in het geven van opleidingen, cursussen, workshops en lezingen in de leer van de gelaatkunde, het maken van de vele persoonlijke karakteranalyses en het luisteren naar anderen hebben mij enorm verrijkt. Gelaatkunde is praktische mensenkennis, is het kijken naar mensen, hoe de persoon zichzelf vorm geeft, het leven invult en het leven verwerkt.

Onze omgeving kan ervoor zorgen dat talenten latent blijven maar ook ons beeld van hoe we moeten zijn, kan ervoor zorgen dat er talenten niet geleefd worden.

Wil jij meer over je persoonlijkheid weten en jezelf meer begrijpen stuur me dan een mail voor een afspraak voor een persoonlijke analyse. Ook voor het volgen van de opleiding Gelaatkunde. Wil je reageren dat mag natuurlijk ook.

Instituut Gelaatkunde
Joyce van der Voort
Email: joyce@gelaatkunde.nl
Website: www.gelaatkunde.nl