Blog 2 – De neus als de centrale berg in het gezicht

De neus als de centrale berg in het gezicht

Veel gezegdes gaan over de neus. De Chinezen zeggen dat de neus de centrale berg is die omgeven moet worden door vijf goed ontwikkelde bergen. Wanneer één van de omliggende bergen niet goed ontwikkeld is, kan de centrale berg belemmerd worden en zijn functie niet goed uitvoeren.

De neus is een belangrijk orgaan. Niet voor niets kennen we over de neus talrijke gezegdes, zoals ‘je neus volgen’, ‘verder kijken dan je neus lang is’ en ‘je neus stoten’, allemaal waarheden als een koe die van belang zijn in het dagelijkse leven. Jammer genoeg is het niet aan de neus te zien of iemand liegt, zoals in het sprookje van Pinoccio; dat zou wel héél handig zijn. Maar de neus vertelt ons toch wel een aantal andere belangrijke dingen!

De neus is ons reukorgaan en staat centraal in het gezicht; ze hoort bij de ik-lijn. Wij ruiken met onze neus en door de koppeling met onze smaakpapillen in de mond beleven we geur- en smaaksensaties. Wij snuiven als het ware niet alleen de geur van stoffelijke voeding op, maar ook het leven. Aan de vorm van de neus zie je het plan voor de zelfverwerkelijking.

Verandering

Een mens groeit in zijn leven. Hij is allerminst statisch en groeit door de levenservaringen, die hij mag meemaken. Die ervaringen zie je terug in de veranderingen in het gezicht: aan de veranderende vormen én de mimiek van het gezicht. De vorm van de neus is één van de overgeërfde eigenschappen. Sommige mensen zijn bedeeld met een grote neus en anderen hebben weer een kleinere neus, net zoals ouders en voorouders.

Een kind wordt geboren met een klein neusje, dat blijft doorgroeien, zelfs tot ná de pubertijd. Tijdens die pubertijd laat de jongere duidelijk merken dat het gaat om zijn eigen leven en zijn eigen beslissingen. De vorm van de neus toont daarbij de standvastigheid van de wil. Met andere woorden: de vorm van je neus vertelt hoe je je plan wilt uitvoeren.

Vanuit het achterhoofd krijgen wij de impulsen, maar het gezicht laat letterlijk zien hoe wij de ervaringen in ons leven hebben verwerkt. Met de vormen en de mimiek van ons gezicht presenteren we ons aan de buitenwereld. Sommige mensen zijn zo ontevreden of zelfs ongelukkig met hun presentatie – bijvoorbeeld door de vorm van de neus – dat ze met cosmetische chirurgie dit baken grondig laten verbouwen. Deze transformatie kan ervoor zorgen dat de persoon meer gaat stralen en dat het zelfvertrouwen groeit.

afbeelding Emiel

We kijken in verhoudingen

Kijken we naar de verhouding tussen de neus en de kin, dan zien we dat de nadruk van het gezicht in het onderste gedeelte ligt, op de kin en kaaklijn. Het middelste gedeelte, de neus, is het kleinst. Dit wil zeggen dat doen komt vóór het plan. Emiel is dus een doener en heeft de neiging te snel iets in de praktijk om te zetten. Doordat het plan te weinig kans krijgt zich te ontwikkelen, leidt dit tot chaos in het doen.