Blog 6 – Gelaatkunde leer je anders luisteren

Gelaatkunde leer je anders luisteren

Dat een gezicht ons informatie geeft weten we. Wanneer we iemand ontmoeten, privé of op ons werk, is communicatie belangrijk. Hoe je beter kunt communiceren met je partner of baas kun je aflezen aan de vorm van de mond, neus, ogen en oren. De combinatie van de zintuigen met de schedel spreekt boekdelen.

 

Via de vormen kun je zien hoe er gecommuniceerd wordt.
Laatst kwam iemand in mijn praktijk met de vraag: ‘Hoe komt het dat mijn partner mij zo moeilijk begrijpt?’ De vrouw heeft een bol achterhoofd en een bol voorhoofd. Het bovenste gedeelte van haar achterhoofd is hoog. Dit gedeelte vertelt iets over de kracht van haar ego ofwel hier zit haar IK-wezen. De hoge IK-vorm met daarmee verbonden de talenten van leiderschap en dominantie laat ze in de omgang ook merken. Ze heeft een sterke eigen mening en wil dat haar partner haar daarin ook serieus neemt. Wanneer hij dit niet doet, voelt ze zich niet naar waarde ingeschat. Daardoor raakt ze snel beledigt en wil dan niets meer zeggen. Dit komt hun communicatie natuurlijk niet ten goede.

Zoals ik het in mijn boek beschreven heb, kun je aan de vorm zien hoe er gecommuniceerd wordt. Deze vrouw communiceert vanwege haar bolle voorhoofd vanuit gevoel. Haar sterk ontwikkelde achterhoofd vraagt om erkenning. In het maken van keuzes en trekken van conclusies neemt ze het gevoelsleven maar ook haar ego mee. Haar hoge kruin zegt dat ze gehoord wilt worden en dat haar woord geldt. Hoe haar partner eruit ziet weet ik niet, maar ze heeft beloofd nog eens terug te komen samen met haar partner.

We hebben allemaal wel eens gemerkt dat je door emotie tijdens een gesprek je stem en de spierspanning van je gezicht gaat veranderen. Hoe sterk we ons zelf ook proberen onder controle te houden, vaak vallen we toch door de mand en worden we meegesleept door de emotie. Deze emotie wordt in je gezicht zichtbaar en is ook als energie te zien. Deze verandering kan zich uiten in spierspanning van het gezicht of het stralen van de helioda energie (chi-energie) Deze energie (ook wel kleine of wel microsignalen genoemd) is zichtbaar en met Gelaatkunde kunnen we naar het totaalbeeld van de persoon kijken.

Hoe groter de emotie des te meer is deze zichtbaar> Dit kan zijn in verkleuringen of straling van de huid. Door de verandering van de heftigheid van de emotie zullen ook de microsignalen veranderen. Je huid laat geen constante verkleuring of straling zien; bij een hogere of lagere stressfactor zal de verkleuring veranderen. De verkleuring en straling van de huid is niet constant. Dit hangt af van de heftigheid of afname van de emotie.

Wil je meer weten hoe je kunt kijken en beter met een ander kunt communiceren, kijk dan op mijn site voor de cursusdata van de opleiding Gelaatkunde.